pondělí, února 02, 2009

Jan přehrát všechny video formáty na Xbox360?

Xbox360 je výborná herní konzole, na které je ovšem možno provádět i jiné věci, než jen si hrát. Můžete konzoli spojit se svým domácím počítačem skrze Windows Media Center a na Xboxu si pak prohlížet fotky, přehrávat mp3 soubory a filmy. Jenže u filmů to má jeden podstatný háček, přehrát vám půjdou jen videa, která jsou ve windows media video (.wmv) formátu. Na všechno ostatní si můžete nechat zajít chuť.

Naštěstí existuje řešení a to dokonce naprosto vynikající řešení. Je jím TVersity Media Server, jednou z jeho funkcí je právě úprava videa tak, aby ho bylo možné přehrát na Xboxu360. Takže jak to všechno funguje?

Samozřejmě si musíte stáhnout samotný program, který je stále ve vývoji a je ve fázi Release Candidat 7 a jeho použití je zdarma. Na to, že je to freeware ovšem funguje bez sebemenších problémů a ani jednou se mi nestalo, že by program spadl, či prováděl něco co neměl. Minimální požadavky pro spuštění jsou celkem mírné, takže je možné říct, že půjde provozovat na každém domácím počítači. Možná budete potřebovat doinstalovat nějaké kodeky, které jsou na stránce uvedeny, já na svém počítači s nainstalovanými běžnými kodeky nemusel doinstalovávat nic.

Samotné použití programu je velmi jednoduché. Nejdříve je potřeba připojit k programu vaši konzoli, což pokud jste předtím měli Xbox připojen přes Media Center, je otázka několika vteřin. Poté už jen stačí v TVensity nadefinovat adresáře, ve kterých máte videa a která budete chtít na Xboxu přehrávat. A to je vše. Jednodušší už to opravdu být nemůže.

Teď pozor! Vaše nasdílená videa ovšem nenajdete přes Media Center, ten není nutné na Xboxu vůbec spouštět, ale musíte zabrousit do MY XBOX\VIDEO LIBRARY. Tam se stačí proklikat adresáři až k požadovanému videu, které dříve nešlo spustit. TVensity funguje tak, že ono video vlastně převádí v počítači do formátu, který je pro Xbox čitelný. To dělá tzv. on-the-fly, tedy "za letu" a opravdu se nedočkáte nějakých prostojů. Video se po kliknutí na Play začne přehrávat během jedné vteřiny, tedy žádné čekání opravdu nehrozí. Stejně tak po celou dobu jsem nezaznamenal nějaké výpadky či trhání videa. Zkoušel jsem tímto způsobem přehrávat i DVD uložené na disku a vše probíhalo bez sebemenších problémů. Počítač, na kterém jsem toto prováděl sice není žádné ořezávátko, 4-jádrový procesor na 3GHz + 4GB paměti, ale v podstatě se ani trošku nezapotil. Při přehrávání videí je vytížení procesoru mezi 10-20% a z paměti si program zhltne jen nějakých 50MB.

Samozřejmě nějaké nedostatky se taky najdou. Když už jsme u toho DVD, jeho přehrání je velmi komplikované. TVensity nenačte celý disk, ale je schopen jen přehrát jednotlivé soubory. Dalším nedostatkem je skutečnost, že pokud přidáte do svých sdílených adresářů nová videa, musíte je v TVersity manuálně znovu nasdílet, aby jste na nově přidaný obsah viděli. Media Server si dělá jen tzv. otisk souborů, neprohlíží váš disk tedy on-line. A hlavním problémem samozřejmě zůstávájí titulky, které na Xboxu prostě nespustíte ani omylem, protože je konzole nepodporuje. Škoda, velká škoda.

Pokud potřebujete či chcete přehrávat na své LCD televizi jakákoliv videa přímo z počítače pomocí konzole Xbox360, je TVensity vynikající volbou, která vás nemůže zklamat. Rozhodně můžu jen doporučit, přičemž program samotný zvládá daleko více funkcí, než jsme si dnes představili. Prostor k testování je tedy otevřený ;o).

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nepoužitelné, když už chci koukat na TV přes Xbox rozhodně nebudu chtít mít někde zarohem kvli tomu ještě spuštěný komp.. tohle na xboxu fakt nedomysleli, má to media center ale neumí to přehrávat mutimediální souboru, k smíchu.

Anonymní řekl(a)...

To je fakt bída! To moje VU DUO toho umí víc a je to satelit :-DZa ty prachy je to k smíchu....