úterý, března 10, 2009

Jak nainstalovat Windows Live + Messenger ve firemních sítích s proxy serverem

Na podobný problém spousta uživatelů zřejmě nikdy nenarazí. Proxi server totiž bývá ve většině případů především firemní záležitostí, kde je pro připojení 10+ počítačů ideálním řešením.

Připojení skrze proxinu sebou ovšem kromě značných výhod, které využijí především správci sítí, kteří tak mohou naprosto jednoduše a se 100% účinností zamezit všem uživatelům k přístupu na torrenty, hraní počítačových her, či uploadu větších souborů. Jenomže! Některé programy, které byste si pak sami, jako správci sítě rádi nainstalovali, se vám zkrátka nepodaří na internet připojit. Většinou jde pak pochopitelně o prográmky, které normální uživatel v rámci své běžné práce nikdy nebude potřebovat.

Proto mě hodně překvapilo, když jsem na takovou hradbu narazil při instalaci Windows Live - obsahuje Messenger (v rámci firemní komunikace hojně využívaný), Writer, Fotogalerii, Mail atd. Instalaci těchto doplňků Microsoft nabízí prostřednictvím jednoho instalátoru, který po spuštění provede test systému, již nainstalované programy aktualizuje, další je možné zvolit k nainstalování. Jenže - tento instalátor (WLinstaler.exe ; WLsetup-custom.exe) neumí projít přes Proxi!

Už se mi zdálo, že jde o neřešitelný problém. Potřeboval jsem hlavně Messenger 2009 a tady nepomáhalo ani najít na stránkách MS samostatný instalátor, který snad jedině pro Messenger existuje, ovšem jeho instalace se mi nikdy nezdařila - vždy se mu nelíbilo, že je předchozí verze Messengeru již nainstalována. A schválně zkuste tu předchozí odinstalovat :-(.

Na řešení jsem přišel v podstatě náhodou. Při instalaci doplňku Workspace Live, se mi totiž stáhnul úplně jiný instalátor - wlsetup-web.exe. A ten už nemá s proxi serverem nejmenší problém a stáhne a nainstaluje všechny aplikace Windows Live.

A jak se k souborům dostat? Microsoft zvolil poměrně nešikovné řešení. Na stránce download.live.com stačí stornovat první stahování a pokud klepnete na políčko ZNOVU, nabídne vám úplně jiný instalátor. Tímto způsobem se po cca 4 zrušených stahováních nakonec dostanete i k plnohodnotnému instalátoru wlsetup-all.exe, který má 126MB a už přímo v sobě obsahuje balíček všech programů.

Méně a přehledněji mnohdy znamená více...

btw. Když už jsem narazil na Workspace. Je to poměrně zajímavé řešení, prozatím v betaverzi, které umožňuje ukládat soubory přímo z desktopu (Word, Excel) na webové úložiště Windows Live a zase je z těchto aplikací otevírat, aniž byste museli otevírat prohlížeč a soubory stahovat. Největší využití mě napadá zase u firemních klientů, na souboru který takto uložím v práci, mohu pohodlně pracovat doma, aniž bych ho musel manuálně uploadovat na web (a stahovat) či nahrávat na flashku apod. Jenže, opět! Ačkoliv se Word k serveru Workspace připojí, a zobrazí přímo v aplikaci vytvořené webové složky, otevírat či ukládat soubory přímo z on-line prostoru už nedokáže.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám pocit. že mám stejný problém. MSN instaluju už asi po sté a pořád mi to po nainstalování toho celého balíčku píše: Microsoft Application Error Reporting - zkontrolujte, zda je počítač připojený k internetu. Programy Windows Live nelze stáhnout, pokud není počítač připojený k internetu, hr:0x80040005
Opravdu to nechápu, dělala jsem to jak jste to tady napsal. stornovala jsem stahování a dala jsem znovu..

Anonymní řekl(a)...

Ano, funguje. Po zrušení první nabídky na stažení se mi už na druhý pokus po kliknutí na tlačítko "Zkusit znovu" nabídne ke stažení soubor wlsetup-all.exe o velikosti cca 130MB. Díky za tip.

Anonymní řekl(a)...

stejne se vam objevi chyba : 0x80072EFE: Systém Windows nemůže vyhledat aktualizace...:D
opravte si to ;)
pokud se pripojujete pres vnitrni proxy ji zkuste nastavit :sputit cmd.exe a zadat proxycfg.exe /?
(to je poppis funkcionality proxy napiste ve tvaru proxy.proxy.cz:port ne ve tvaru IPa.dre.sa_.___:port
pro vista spustte cmd.exe a zadejte cd c:\
C:\>netsh
netsh>winhttp
netsh winhttp>
netsh winhttp>show proxy
netsh winhttp>set proxy /? "syntaxe - napoveda"
nastavite
netsh winhttp>set proxy 192.168.1.254:3128

Spid

Rainbof řekl(a)...

chyba
"Microsoft Application Error Reporting - zkontrolujte, zda je počítač připojený k internetu. Programy Windows Live nelze stáhnout, pokud není počítač připojený k internetu, hr:0x80040005"

není to co se tu Píše, tato chyba je mnohem novější.

Anonymní řekl(a)...

The write-up has prоven necesѕarу tο me.
It’ѕ extremely infоrmative аnd
you're naturally very knowledgeable of this type. You have opened up my eyes to numerous views on this particular topic together with intriguing, notable and solid content material.
Feel free to visit my web blog phentermine

Anonymní řekl(a)...

Yοuг current article features verified nеcessary to mе personally.
It’s extгemely educationаl and you're simply certainly extremely educated in this region. You get opened my personal eyes to numerous thoughts about this kind of topic using intriquing, notable and reliable content material.
Also visit my site : viagra

Anonymní řekl(a)...

If you wish for to obtain much from this paragraph then you have to apply such methods
to your won website.

Feel free to visit my website; http://www.grandioosidee.nl/index.php?Itemid=26&option=com_fireboard&func=showcat&Go=Go&catid=0