pondělí, listopadu 20, 2006

next-gen

Kouzelné slůvko v nadpisu, které teď budeme slýchat poměrně často. Zajimalo by mě, co by lidé oslovení na ulici a nezajímající se o hry a IT odpovídali, co si pod touto zkratkou představují.

Next Generation. Už jsme opravdu na začátku nové generace? Na začátku nových next-gen her, s next-gen hratelností a next-gen přístupu k hráčům? Osobně doufám že ano, protože stále zjišťuji že mě právě vycházející tituly neoslovují. Ne že by nebyly do nějaké míry zábavné a hratelné, ale není to prostě ono. Chybí mi něco nového, neotřelého, provokativního! Takhle si připadám, že stále jen dokola omýlám ten stejný kámen. Neuvěřitelně si podobné závodní, akční, strategické hry poslední doby mě začínají děsit.

Myslím, že ke vstupu do next-gen nám chybí ještě malý krůček. Sice už tady máme Playstation 3 a XBOX360, Windows Vista s DX10 klepe na dveře, ale je třeba počítat s tím, že vývojáři her mají určitý skluz, než naplno využíjí všechny možnosti, který jim nová generace hardwaru nabízí. Ale ta doba už je sakra blízko a odhaduji, že začátkem roku 2008 by to mohlo vypuknout naplno. A to už vydržíme i s osinou v ... no vy víte kde :-). A možná si i mezitím zkrátíme čas hraním Duke Nukem Forever :-().

I v souvislosti s výše napsaným poctivě hltám všechny informace týkající se specifikací a vstupu Playstationu 3 na celosvětový trh. No vstupu... Těch konzolí bylo na začátek tradičně málo a 80.000 pro celé Japonsko, samotnou meku Playstationu je výsměch a plivanec do tváří hráčů. Dokonce začínám poslední dobou uvažovat, že bych si některou z konzolí pořídil, ale je to spíš chuť otestovat si pořádně celé zařízení jak funguje, než touha po dlouhodobějším hraní. I když nabídka on-line služeb je docela zajímavá a pozvedá zábavu na tu správnou úrověň.


Zajímavý je i humbuk, který se strhnul kolem Gears of War od Epicu a jenž sbírá nechutně vysoká hodnocení v recenzích a trhá rekordy v prodejnosti. I když se zřejmě jedná "jen" o pečlivě dotaženou hru ve všech aspektech (příběh ale umřel už dávno :) a prý tomu chybí něco. Jo a Scarlett Johansson se mi teda vůbec nelíbí...


btw.: Na rezenci teď mám pro změnu simulaci závodních motorek Super-Bikes Riding Challenge. Po hodině hraní můžu konstatovat buď že jsem absolutní dřevo nebo se ta hra nedá ovládat přes klávesnici. Ale o tom zase jindy...

Žádné komentáře: