středa, března 05, 2008

The Sopranos (Rodina Sopránů)

Po delší době jsem opět propadl kouzlu seriálu. Tedy ne, že bych do současné doby žádný pravidelně nesledoval. Podařilo se mi během posledních pár měsíců "otočit" 4x dokola všechny díly seriálu MASH. Těch je 256 a pravdou je, že moje sledování mělo spíše formu usínáčku, tedy že jen málokdy jsem se dočkal druhého dílu a už během sledování toho prvního usnul. Ovšem nyní už si většinu dílů pamatuju natolik, že absolutní předvídatelnost co se stane, trochu narušuje jeho mimořádnou genialitu. Podobných děl, které se dají v podstatě točit pořád dokola moc není a vedle Simpsonových mě v podstatě ani žádné další nenapadají (nebo mi prostě nesedly).

Sopranos jsem objevil v podstatě náhodou, když jsem hledal něco z normální tématikou. Žádné vyložené komedie, Lost, Heroes a podobné ptákoviny. I když už mám nové díly stažené, nějak nemám chuť se na ně podívat. Zvláštní. Ale zpět k tématu. Sopranos je o mafiánské rodině. O italské mafiálnské rodině, která ovládá část North Jersey. Hlavním hrdinou je v podstatě její boss Tony. Je to depresivní tlusťoch, co pravidelně zahýbá své ženě, trpí kvůli své matce, miluje svoje děti, ale hlavně a především - vede organizovaný zločin se vším, co k tomu patří. Vydírání, vraždy, okrádání nevinných lidí - i když tomu se moc v seriálu prostoru nedostane. Celý příběh je vlastně jakoby snímán z pohledu právě Tonyho, tzn. o některé věci tam vůbec nejsou rozebírány, i když je jasné, že se dějí. Jde třeba o vyšetřování policie, které je opravdu jen v náznacích.

Nerad bych prozrazoval něco víc, protože Sopranos jsou kvalitní podívanou, která v divákovi vzbudí zajímavý rozkol. Aby ne, když hlavní hrdina, se kterým má divák většinou sympatizovat, je ta největší svině, schopná v podstatě čehokoliv (pokud se to netýká jeho dětí), ani vraždy v rodině kvůli udržení moci nejsou žádnou výjimkou. Na druhou stranu mu prostě fandíte a držíte palce. Mafiánské téma je zkrátka cool a v každém z nás je tenká (a řekněme i romantická) hranice k tomu, představit si sám sebe jako mafiána - a užívat si to.

Abych to shrnul, pokud nemáte na co koukat, rozhodně Sopranos zkuste, mě chytli dokonale. Jeden díl má kolem 50 minut a nyní běží už šestá sezóna - každá má 13 dílů, takže materiálu k dívání na mnoho hodin či spíše dnů až týdnů.

Při sledování jsem zase dostal chuť na to, zahrát si Mafii. Když před léty vyšla, koupil jsem si ji ještě na 3 CD za cenu 999,-. Jak jsem zjistil, doma mi zbyla už jen krabice a CD jsou někde půjčený, jako byste to sami neznali :o). Ovšem nyní stojí hra na DVD jen dvě stovky, takže nebylo nad čím přemýšlet a váhat a objednal jsem si ji znovu. Tentokrát už ji nikomu nepůjčím :-D...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj, můžeš mi prosím říct odkud jsi stáhnul The Sopranos+cz titulky ? ozvi se mi prosím na mail (truthmaster@seznam.cz)

zde-no řekl(a)...

Ahoj, mám to hodně podobné, taky sem na to narazil náhodou a zabil tím 4 víkendy.Nevíš náhodou, jestli to šestou řadou končí? Zdeno