pondělí, června 09, 2008

Recept: Vynikající ukrajinský salát

Vyzkoušel jsem úžasný ukrajinský salát, tak se s vámi musím podělit o recept. Ingredience a postup najdete na blogu.zarohem.cz. Já doplním především svoje poznatky a drobná vylepšení.

- Rajčata vybírejte pokud možno tvrdá na dotek. Krájet můžete jak na malé, tak i větší měsíčky, při opatrném promíchání zůstanou v celku. Mám celkem odpor k prodejně Lídl (většinou německé zboží), proto mě docela překvapilo, že měli kvalitní, zralá, na omak tvrdá a především voňavá rajčata.

- Jestli máte rádi česnek, dejte ho raději více. Na 1kg rajčat bych to viděl na 6-7 stroužků a více. Na jednu osobu počítejte tak 2 velká rajčata.

- Až česnek prolisujete, přidejte k němu tatarku (může být i majonéza, ale tatarka je tatarka) a pěkně důkladně promíchejte. Přidat můžete i extra virgin olivový olej, ale ne moc, konzistence musí být více tuhá, než řídká.

- Vytvořenou hmotu práskněte na nakrájená rajčata a velmi opatrně, ale důkladně promíchejte tak, aby se vám rajčata nerozpadla. Díky tomu, že máte česnek s tatarkou dohromady, krásně vám rovnoměrně rajčata pokryjí a tak se nestane, že by některá měla výrazně jinou chuť, než ostatní.

- Podle chuti osolte, - nemusí být, ale když už, tak doporučuju sůl s bylinkami -, a hodí se i špetka pepře.

- Výsledek můžete nechat klidně odstát, či ještě lépe dát vychladit do ledničky a věnovat se třeba přípravě hlavního jídla.

- Sýrem sypejte až úplně těsně před podáváním, nebojte se kombinovat více sýrů, taková Niva tomu ještě přidá na chuti.

Výsledná kombinace chutí je překvapující. Ač velmi jednoduché, s minimem surovin, jedná se o bestiálně vychytané jídlo. Výborně se hodí ke grilovanému masu, kdy není třeba přidávat nějaké další přílohy, kombinace maso+salát je zcela dostačující a bezchybná. Dobrou chuť.

Obrázky bohužel nebudou, jaksi mě nenapadlo pořídit fotodokumentaci. Příště se polepším :o).

Žádné komentáře: