čtvrtek, září 07, 2006

On-line textové editory

Už nějakou dobu používám on-line textové editory. O co vlastně jde? Všichni jistě píšete na svých počítačích ve Wordu nebo jiném textovém editoru - třeba OpenOffice. A on-line textový editor je něco velmi podobného, s tím rozdílem, že psaní dokumentu probíhá v internetovém prohlížeči. Tam si můžete dokumenty i ukládat, třídit nebo sdílet s jinými uživateli. Výhoda je jasná. Své rozepsané soubory máte k dispozici na jakémkoli počítači, který je připojen k internetu. Nemusíte sebou tahat flashku a modlit se, aby byl na nějakém počítači nainstalován Word atd. Nevýhodou je pak menší funkční vybavenost oproti off-line kancelářským balíkům. Pozitivní je, že oba projekty, které si hned představíme, jsou ve fázi beta, takže se zřejmě dočkáme podstatných vylepšení.

Writely
Je prvním z editorů, který používám. Vyvíjí ho v podstatě Google, který docela nedávno koupil firmičku, která tento projekt uvedla k životu. Několik měsíců byl proto projekt pro vstup nových uživatelů pozastaven a až před několika týdny došlo k znovuotevření. Beta měřič umístěný na stránkách hlásí, že se vývoj nachází na 62%. I v této fázi už je dobře použitelný a není problém s ním pracovat.




ZOHO
Tím druhým je pak editor pod názvem ZOHOWriter. Výrobce na svých stránkách nabízí daleko širší portfolio aplikaci, od možnosti tvorby prezentací až třeba po CRM. Nabídka funkcí u Zoho je širší a rozmanitější než u Writely a i přes beta status je stabilním a plně funkčním nástrojem.



On-line textové editory jsou zajímavým nástrojem a řešením do budoucnostia a je fajn ochutnat trošku té budoucnosti již nyní. Nemusíte je používat pořád a zcela se odpoutat od svých běžných zvyklostí, ale je dobré vědět že existují a jsou připraveny vám posloužit, když je právě potřebujete. Pokud jste ještě neměli tu čest, rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Používání obou aplikací je samozřejmě zcela zdarma.

Žádné komentáře: