úterý, února 13, 2007

Google Reader

Říká Vám něco zkratka RSS (Really Simple Syndication)? Pokud ne, tak o mnohé přicházíte. Dnes si ušetříme nezajímavé technické detaily a rovnou k tomu, co to umí.

RSS je způsob, jak získat rychle a efektivně přehled o tom, co se na vašich oblíbených serverech děje. Samozřejmě daný server musí tuto službu podporovat. Vám už pak stačí mít jen čtečku (program, webovou aplikaci), ve které se vám přehled nových článků i s náhledy ukáže.


Proč je to fajn a jaké jsou hlavní výhody?

Když vyjde nový článek, víte to téměř okamžitě.
Díky přehledným náhledům vám nic neuteče.
Ušetříte opravdu moře času - zjistit, co se zajímavého objevilo na desítkách webů zabere pár minut.

Osobně používám na čtení RSS řešení od Googlu s názvem Reader. Nejedná se o program, který by se instaloval do počítače, vše probíhá na webové stránce. Princip fungování je podobný jako třeba u známého gmailu (který mimochodem pro české uživatele otevřel registrace, už není potřeba mít pozvánku). Použití programu je dětsky snadné a zvádne ho opravdu každý. Za obrovskou výhodu považuji zkutečnost, že mám k RSS přístup z jakéhokoli počítače. Stačí se zalogovat a hned máte přehled, co se na vašich oblíbených webech děje.

Mezi další zajímavé vychytávky patří možnost přidat si zajímavé odkazy do oblíbených, máte k nim rychlý přístup odkudkoliv. Velmi zajímavá je i funkce sdílení odkazů, seznam zajímavých článků se generuje na zvláštní webové stránce, přístupné komukoli.

Tyto sdílené odkazy budu od dnešního dne provozovat i já. Najdete tam vždy souhrn toho nejzajímavějšího, co přistálo v mojí RSS čtečce. Samozřejmě i na této stránce funguje RSS, takže můžete mít okamžitý přehled o tom, co mě zaujalo. Odkaz přidám i mezi Links do pravého sloupce (btw. tam přibyl i přehled o tom, kolik toho denně nakrokuju :)

Ať už budete používat Google Reader nebo jiný program, RSS je moc šikovná pomůcka, pro rychlé a přehledné rozdělení maxima informací v co nejkratším čase. Pokud ho ještě nepoužíváte, rozhodně začněte, přicházíte o mnohé... :-)

Žádné komentáře: