čtvrtek, února 01, 2007

Virtual PC

Věřím, že řada z vás o tomto programu ještě neslyšela. Jde o výtvor Microsoftu, který byl před časem za slušné peníze, poté uvolněn k volnému použití zdarma.

O co jde?
Program umožňuje používat pod vaším součastným operačním systémem neomezený počet dalších systémů. Můžete si tedy ve Windows XP nainstalovat třeba Windows 98, Windows 3.11, Linux, Windows Vista a všechny používat zároveň (pokud vám to operační paměť a výkon procesoru dovolí). Každý z dalších systémů běží v samostatném okně, samozřejmostí je přepnutí do full-screenu. A teď to nejdůležitější: cokoli v ostatních systémech uděláte, žádným způsobem neovlivní váš součastný (pracovní) systém. Ideální na testování, zkoušení různých nastavení a programů.

V práci používám Virtual PC už dlouho. Vzhledem k tomu, že máme ve firmě na počítačích 3 různé operační systémy od Windows NT přes 2000 až po XP. Používat ho ovšem začnu i doma. Jednak na Linux, který jsem do teď přehlížel, druhak na další instalaci XP. Zkoušení tuny různých prográmků a herních dem má na běh systému zásadní negativní vliv a ačkoli mám novou instalaci XP teprve několik měsíců, už pociťuji citelné zpomalení.

Pokud tedy máte nutkání vyzkoušet si třeba nové Windows Vista (můžete legálně po dobu 30 dnů, až poté je nutná registrace), je Virtual PC 2004 ideální.

Ukázka: WindowsNT instalace pod Windows XP.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

hmm,me vic vyhovuje vmware server (ktery je taky zdarma a navic je multiplatformni)
vyhovuje me v nem ze je zalozeny na technologii client,server takze se muzu treba z notasu (linux) pripojit na vmware server na desktopu (windows) ,navic je good,ze kdyz vypnu clienta vmware serveru tak se nevypnou spustene virtualni stroje ale vse bezi v vmware daemonu na pozadi (jen se ukonci gui)...
tech vyhod je vic,proste velke vyhody pro me...
kdo ma win xp pro/2003 muze vyuzit integrovani vmware do iis a muze ovladat vmware pres web interface a ovladat i virtualni stroje (pokud ma active x povolene)
proste virtual pc je dobry software ale ne tak dobry jako vmware server... ;)