pondělí, června 09, 2008

Jak vytáhnout klíště?

U nás na jižní Moravě začíná být situace kolem klíšťat přímo katastrofální. Osobně vyrážím téměř každý den běhat do zalesněného terénu, takže situacím kdy se brodím vysokou trávou se prostě nevyhnu. I když se snažím, jak jen to jde.

Výsledek po 14 dnech? Dvě zapitá klíšťata, více než dvacet se mi jich podařilo včas setřást. Vždycky, když projdu přes nějaké nebezpečné travnaté území, okamžitě se prohlédnu, zda jsem něco nechytl a nevítané návštěvníky hned odpinknu pryč. Vyplácí se to, že bych si za dva týdny vytahoval přes dvacítku klíšťat si fakt neumím nebo spíš radši ani nechci představit.

A jak tedy postupovat, když se klíště už zakousne? Zapomeňte na pinzetu, velmi se mi osvědčil následující lehký a přitom efektivní postup:

Stačí obyčejná houbička na nádobí a trocha mýdla (nejlépe tekutého). Mýdlo dejte na houbičku a krouživými pohyby proti směru hodinových ručiček, jemně jezděte nad místem s klíštětem. Pustí se do několika vteřin a máte jistotu, že bude venku celé. Hlavně to chce vůbec netlačit. Vytažené klíště pak nejlépe spalte, rozhodně bych ho nesplachoval třeba do umyvadla, dokáže prý bez problému vylézt.

32 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak mýdlem a proti směru hodinových ručiček?!?
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006072116

ammoni řekl(a)...

Každý má vyzkoušené něco jiného... jestli si mám vybrat mezi jakýmsi kýváním do stran pinzetou nebo několikasekundovým!!! pohodlným vrtěním houbičkou, vybírám houbičku. Už jen proto, že to mám mnohokrát otestované na sobě.

Anonymní řekl(a)...

moc děkuji....funguje to opravdu skvěle

Anonymní řekl(a)...

Na to kliste co mam to zrovna nezabira:(

Anonymní řekl(a)...

mno ono to fakticky nefunguje

Anonymní řekl(a)...

A dezinfekci nepoužíváte..?

Anonymní řekl(a)...

Opravdu me prekvapilo jak dobre to funguje,kliste se hned pustilo.Vsem doporucuji!!!

Anonymní řekl(a)...

Funguje, neuvěřitelné, moc díky!!!

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší způsob, který jsem kdy vyzkoušela.

Anonymní řekl(a)...

fakt žasnu,vyzkoušela jsem to na jednoho čerstvě zakouslýho přížívníka a ihned se pustilo,moc dobrý způsob.Děkuju:)

Anonymní řekl(a)...

Funguje perfektne , pustilo se skoro okamzite a cely. diky, Ivo Dostál Praha

Anonymní řekl(a)...

meli jsme dva jeden sel dobre vytahnout a ten druhej zmrd nesel ani trochu tak musel pinzetou....tak u nas to fungovalo na 50proc.

Anonymní řekl(a)...

No tak mě se to teda přezte všechnu euforii že jsem na netu našel super recept pro odstranění klíštěte s tím mýdlem naprosto neosvědčil asi záleží hodně jak dlouho je klíště přisáté ,nechápu že se mě ho nepodařilo celé vyndat ani pinzetou ale spíše po částech když už dostalo na frak 15 min. mýdlem

Anonymní řekl(a)...

Tak to já sem korunovanej vůl, klíště sem namazal olejem na smažení, zmáčkl a utrhnul tak, že mi hlavička zůstala v ráně a nejde ven. §-)

Anonymní řekl(a)...

No tak mne se to naprosto osvedcilo ja si myslim ze to nezalezi jak dlouho je prisate jelikoz ja sem mnel i velike kliste cca 4mm a ven to slo sice to trvalo nakejch 5-10minut ale slo to pak sem mnel dneska malinke a slo to cca do 1minuty ja si spis myslim ze zalezi na druhu toho mydla ja sem to delal tuhym mydlem to male a slo to bezva pak sem zkousel tekute na to velke a to slo taky tak zkousejte zkousejte a nevzdavejteto po ptvnim nevydarenem pokusu.

Anonymní řekl(a)...

Dnes jsem vyzkoušel houbičku a tekuté mýdlo.Mohu vřele doporučit.Zatím nejlepší způsob co znám na klíšťata.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je opravdu k nevire :) Kroutila jsem kremem s klistetem asi deset minut a nic.. pak jsem nasla vas blog, zkusila vase doporuceni a kliste bylo za 3s (!!!) venku :-) (Pouzila jsem obyc tekute mydlo z Tesca.) DIKY!

Anonymní řekl(a)...

no u mě ani ťuk...

Anonymní řekl(a)...

U mě to zabralo. Díky, už jsem byl bezradný. Válčil jsem s tím zmrdem asi 15 minut vatičkou do ucha, pinzetou, prstama. Pak už jsem se na něj vysral a začal ho silou tahat ven a stejně nechtěl jít ani za nic. Trocha jaru a houbička ho vytáhli za 20 vteřin. Dokonce se začal celý pohybovat a kopat nohama jak zběsilý. Očividně se mu to vůbec ale vůbec nelíbilo :)

Anonymní řekl(a)...

dal sem na hrubou stranu houby mydlo a kliste bylo venku behem 3 sekund akorat doufam ze i s hlavickou

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že vytahovat klíště je pomocí houbičky s mýdlem pohodlné, ale ne zase tak úplně správně - zvyšuje se tím riziko nákazi boreliozou. Správně je klíště vytáhnout a poté dezinfikovat, například Jodisolem.

Anonymní řekl(a)...

Máš pravdu, ten trend se ale mění :-) Takže pojďme zatím všici klíšťata tahat pinzetou a dezinfikovat až poté :-)

Anonymní řekl(a)...

Ty vole funguje, super nema to chybu a muze to byt jakakoliv houbicka

Anonymní řekl(a)...

mně se osvědčilo jemné přejíždění místa s klíštětem namydleným kapesníkem a klíště vždycky pustilo... jen doufám, že tohle není ten případ, kdy se klíště otráví a zblije :-(

Anonymní řekl(a)...

Mýdlem se klíště rozhodně neotráví. Umyjte ho od mýdla v trošce vody, dejte ho na podložku a bude vesele dál pochodovat.

Mrzí mě, že se účinkem mýdla na klíště nikdo seriózně nezabývá. Funguje to totiž zdaleka nejlíp ze všech metod, ovšem naprosto nechápu, na jakém principu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den všem, dnes v noci jsem se probudil s klíštětem na kotníku a bez pinzety. Díky tomuto článku jsem se zbavil klíštěte pomocí houbičky a tekutého mýdla za 3 vteřiny. Houbičku jsem namáznul, kroužil jemně po klíštěti a ejhle, ono se pustilo. Díky za radu. O.Homolka, K.Vary

Anonymní řekl(a)...

Perfektní! Zkusila jsem to a opravdu se ten hajzl mrňavej za chvilinku pustil. Díky za radu..

Klíště řekl(a)...

děkuji za poučný a zajímavý článek.

Anonymní řekl(a)...

Díky za super radu. Vážně to skvěle funguje. Našla jsem si dnes klíště dole na břiše, kam si moc nevidím, tak jsem to sama pinzetou nechtěla pokoušet. Nejdřív jsem tomu moc nevěřila, ale opravdu bylo během chvilky pryč a cele.

Anonymní řekl(a)...

Výborná rada, za minutu bylo klíště dole

Anonymní řekl(a)...

Můj pes měl opravdu velký klíště, měla jsem že ho přetrhnu nebo praskne. Použila jsem tekuté mýdlo na "uchošťour" a kroužila jsem dokola kolem a to klíště se opravdu pustilo! :) Doporučuji tento návod. Klíště zůstalo celé.

Unknown řekl(a)...

Vyborny, fakt funguje! Muzu doporucit a dekuju za radu!