úterý, ledna 16, 2007

Externí USB disk

Přítelkyně používá na internet/e-mail + filmy postarší notebook od HP s označením Omnibook 6000. Ten disponuje 600MHz Pentiem III, 256MB RAM a vypalovačkou, takže pro běžnou práci zcela dostačující. Opravdovou nevýhodou je ovšem malý disk - má jen 6GB, přičemž základní instalace OS + programů zhltne kolem 2GB a na pořádnou zásobu filmů a mp3 už nezbývá mnoho místa.

Přemýšlel jsem nad ideálním řešením. Koupit nový vnitřní disk byla jedna z variant, ale ne ideální, protože notebook nemá DVD mechaniku a objemné soubory by se do něj nahrávaly dost komplikovaně. Vzhledem k tomu, že má přítelkyně ještě druhý firemní notebook s DVD mechanikou, vyšlo mi jako nejlepší řešení pořídit externí disk připojitelný přes USB.

Bohužel externí disky jsou dost drahé, zvlášť když si potrpíte na malé rozměry a investovat 2000,- Kč do 40GB verze se mi moc nechtělo. Shodou okolností jsem minulý týden navštívil Aukro.cz - server, který se zabývá aukcemi a dá se na něm koupit za levný peníz zajímavé zboží. Za téměř poloviční cenu tam byl sice použitý, ale pěkný externí disk, takže jsem neváhal oprášil svůj starý Aukro účet a disk koupil. Včera dorazil, sice je vidět že byl používaný, ale funguje bez problému, přes USB 2.0 do něj tečou data rychlostí 30MB/s a je krásně tichý.

Celý disk je řešený zajímavě. Jde v podstatě o klasický 2,5" disk, který se běžně dává do notebooků. Ten je schovaný uvnitř rámečku, který se spojí s počítačem přes USB. Výhodou je, že se dá disk vyměnit za jakýkoliv jiný 2,5", který je v prodeji. No nekupte to, když je to tak levný :)).

btw. jestli vám pojem Aukro nic neříká, rozhodně tento server navštivte. Je to on-line aukční síň, kde jedni nabízí zboží a ostatní na ně mohou přihazovat peněžní částky. Kdo dá nejvíc, ten zboží získá. Díky systému hodnocení uživatelů (kupující a prodávající si veřejně zhodnotí uskutečněný nákup) se nemusíte bát nakupovat. Já bych se měl konečně rozhoupat a šupnout do prodeje těch pár věcí, co sice ještě fungují, ale už je nepoužívám. Ale to by se člověku muselo chtít, že... :)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

tyjo tak tos mel stesti, 2.5" externi disk k notasu si chcu koupit uz pekne dlouho, akorat ta cena je trochu ... vetsi no :) zaaavidim :p